فيلتراسيون يا فيلتر كردن آب ،فرآيندي فيزيكي است كه طي آن ذرات آلاينده،ذرات معلق و ناخالصي هاي موجود در آب از آن گرفته مي شود.فيلتر در استخرها همان نقشي رادارد كه كليه در بدن انسان دارد.

فيلتر همانطور كه از نام آن نيز پيدا است وسيله اي براي جدا كردن ناخالصي هاي آب است.

همان‌طور که می‌دانید شنا کردن افراد مختلف درون استخر میکروب‌های متفاوتی را درون آب وارد می‌کند که با اضافه کردن موادی مانند کلر، برم و…این میکروب‌ها از بین می‌روند؛ اما اجزای باقیمانده آن همچنان درون آب است و باعث آلوده شدن آب می‌شود. در صورت عدم توجه به این مسئله و دفع نکردن این ذرات باقی مانده، به مرور زمان آلودگی آب بیشتر می‌شود و رنگ آب شفافیت خود را از دست داده و کدر می‌گردد. برای جلوگیری از به وجود آمدن این حالت، می‌توانید درون استخر خود جهت تصفیه آب از فیلتر استفاده کنید. نقش اساسی فیلتر استخر جمع کردن این ذرات اضافی و خارج کردن آن­ها از آب استخر می باشد.

فیلترهای مختلفی در بازار وجود دارد که هر کدام مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. برای انتخاب یک فیلتر استخر مناسب باید عوامل مختلفی مانند میزان سرمایه، منبعی که آب استخر را تامین می‌کند، نوع استخر، و… را در نظر داشته باشید؛ سپس با توجه به ویژگی فیلترهای مختلف مناسب‌ترین فیلتر برای استخرتان انتخاب کنید.

به كارگيري فيلتر ها يكي از روش هاي صرفه جويي در آب به اين معنا كه به جاي اينكه آب آلوده استخر پس از يك ماه مصرف تماما با آب تازه تعويض ميشد،به كمك فيلترها مي توان همان آب اوليه را پس از پاكسازي آلودگي ها توسط فيلتر چندين بار در مدار گردش آب استخر مورد استفاده قرار داد.

 با استفاده از فيلتر ها حتي مي توان بخشي از باكتري هاي موجود در آب را نيز جدا كرد.

ولي تاكيد مي كنيم فرآيند فيلتراسيون با فرآيند ضدعفوني كردن آب كه پيش از اين مود بحث قرار گرفت متفاوت ايست.

ضد عفوني كردن آب در واقع فرآيندي است كه طي آن باكتري ها و ساير ميكروارگانيسم هاي بيماري زا با استفاده از مواد شيميايي ضدعفوني كننده از بين برده مي شوند .

 مزيت ديگر فيلتر ها كاهش مقدار مواد شيميايي و ضدعفوني كننده مورد نياز براي پاكسازي آب استخر است.

البته موارد استثنايي نيز وجود دارد.براي مثال آب استخر درماني علي رغم استفاده از فيلتر بايد هرچند ماه يكبار به طور كامل تعويض شوند.

از طرفي آن دسته از استخرهايي كه فرآيند فرآيند پاكسازي آب به طور صحيح انجام مي گيرد،افزودن آب تازه تنها به منظور تامين مقدا آب تبخير شده و يا تميز كردن بستر فيلتر هاي مورد نياز خواهد بود.

به طور كلي از بين بدن باكتري ها با استفاده از فيلترها روند متداولي به شمار نمي رود و از نظر اقتصادي نيز مقرون به صرفه نيست.

اصلي ترين هدف از به كارگيري فيلترها تفكيك كردن ذرات خارجي موجود در آب است كه در صورت عدم تفكيك ،مقدار ماده ضدعفوني كننده مورد نياز افزايش خواهد يافت.

به اين منظور مي توان از روش هاي مختلفي استفاده كرد كه از اين ميان سه نوع فيلتر استفاده مي شود كه هيچ يك از آنها شامل اجزاي متحرك نيستند.هريك از اين فيلترها مزايا و معايب خاص خود را دارند .نوع فيلتر مورد استفاده در استخر بايد بر مبناي شرايط و نياز پروژه تعيين شود.

انواع فیلترهای استخر

  • فیلتر کارتریجی
  • فیلتر شنی
  • فیلتر دیاتومه

 با نگاه كلي بايد گفت فيلترهاي دياتومي در ميان تمامي فيلترهاي متداول مورد استفاده در استخر بيشترين بازده را دارند.

از سوي ديگر فيلترهاي شني معمولا پايين ترين هزينه را به همراه دارند،ولي بازده آنها معمولا از ساير انواع فيلترها كمتر است.

 فیلتر کارتریجی

اگر در هنگام خرید فیلتر استخر کیفیت آب تصفیه شده برایتان اهمیت دارد، فیلتر کارتریجی گزینه مناسبی برای شما می باشد؛ چون آب تصفیه شده توسط این فیلتر بسیار شفاف و زلال است و همین موضوع باعث شده، در استخرهای درمانی نیز از فیلترهای کارتریجی استفاده شود. فیلتر کارتریجی پالایه‌ای به شکل استوانه و از مواد پلیسه دار تشکیل شده است و از سطح فیلتر بیشتری نسبت به سایر فیلترها بهره­ مند است. در سطح آن لایه‌ای به شکل پارچه وجود دارد که آب در هنگام عبور از این فیلتر استخر به این لایه برخورد می‌کند و مواد اضافی موجود در آن توسط این لایه گرفته و آب رقیق می‌شود. نحوه کار فیلترهای کارتریجی به فیلترهای تصفیه کننده آب در خانه شباهت دارد. برای عملکرد بهتر فیلترهای کارتریجی لازم است در هر فصل یک یا دو بار آن را بررسی و در صورت کثیف بودن تمیز کنید. برای تمیز کردن فیلتر کارتریجی باید ابتدا آن را از درون محفظه خارج و سپس شستشو دهید. البته در صورتی که از فیلترهای ارزان برای استخر خود استفاده کرده­ اید بهتر است به جای شستن، آن را تعویض کنید. تعمیر فیلتر استخر کارتریجی نسبت به سایر فیلترها راحت تر است و تعویض آن نیز هزینه کم‌تری را نسبت به سایر فیلترها بر دوش شما می‌گذارد؛ اما عیبی که این فیلتر دارد این است که کدر بودن آب استخر و وجود جلبک درون آن باعث گیر کردن فیلتر می‌شود و لازم است در حین کار به طور مرتب و هر چند ساعت آنرا تمیز کنید.

مزایای فیلتر کارتریج استخر

  • عدم نیاز به بکواش
  • عمکرد خوب در سرعت پایین آب (مناسب برای عملکرد در سرعت های پایین پمپ سرعت متغیر جهت مصرف انرژی بهینه)
  • حذف ذرات معلق به کوچکی 10 میکرون
  • مصرف آب کمتر جهت شستشو

معایب فیلتر کارتریج استخر

  • برای تصفیه آب کامل استخر، نسبت به فیلتر شنی، مدت زمان بیشتری نیاز دارد.
  • به صورت میانگین هر سه سال یکبار، کارتریج فیلتر نیاز به تعویض دارد.
  • بایستی کارتریج ها را سالانه یک تا دو بار به صورت کامل شستشو داد.

فیلتر شنی

اگر در هنگام خرید فیلتر استخر، راحتی کار برایتان اهمیت دارد، فیلتر شنی انتخاب مناسبی برای شما می‌باشد. فیلتر شنی با استفاده از شن و سنگریزه که درون آن وجود دارد آلودگی‌های موجود در آب که اندازه آن بین  ۲۰تا ۴۰ میکرون است را جمع کرده و آب را تصفیه  می‌کند. نحوه کار این فیلتر استخر به این صورت است که آب کثیف موجود در استخر از قسمت بالای فیلتر وارد آن می‌شود و در هنگام عبور از فیلتر با شن و سنگ‌ریزه‌های موجود در فیلتر برخورد کرده و از آلودگی آن کاسته می‌شود و آب رقیق شده از قسمت انتهای فیلتر خارج می‌شود. استفاده طولانی مدت از فیلتر شنی باعث کثیف شدن آن می‌شود و در این حالت فشار فیلتر افزایش یافته و جریان آب تصفیه شده نیز کاهش می‌یابد. در صورت بروز این علائم در فیلتر شنی باید برای تمیز کردن آن اقدام کنید. در هنگام شستن فیلتر شنی جریان آب معکوس می‌شود و با ورود به فیلتر، ذرات شن و سنگریزه‌ها را شسته و در انتها از درون فیلتر استخر خارج می‌شود که به این نحوه شستن، شستشوی معکوس می‌گویند. در فیلترهای شنی که جدیدا ساخته شده‌اند شیری در قسمت بالای فیلتر تعبیه شده است که عمل شستشوی معکوس را انجام می‌دهد. فیلتر شنی با وجود مزایای فراوان آن عیبی که دارد این است که در هنگامی که آب کدر و جلبک­دار است عملکرد خود را به درستی انجام نمی‌دهد.

مزایای فیلتر شنی استخر

  • تعمیر و نگهداری آسان (بکواش و شستشوی سریع)
  • قیمت ارزان تر نسبت به سایر فیلترها
  • عمر متوسط شن داخل فیلتر بین 5 تا 7 سال می باشد.

معایب فیلتر شنی استخر

  • نیاز به شستشو و بکواش دارد.
  • در هنگام شستشو و بکواش آب زیادی هدر می رود.
  • دقت فیلتراسیون آن 30-20 میکرون است.
  • به دلیل نیاز به آب ورودی با فشار بالاتر نسبت به دیگر فیلترها، مصرف انرژی آن بالاتر است.

فيلترهاي دياتومي

اين فيلتر ها براي اولين بار در جنگ جهاني دوم در تجهيزات يكپارچه تصفيه آب مود استفاده قرار گرفت.بعدها از آنها براي پاكسازي آب استخر نيز استفاده شد.ساختار فيلترهاي دياتومي به گونه اي است كه در آنها آب با گذر از مجموعه اياز شبكه هاي پارچه اي به داخل يك مخزن فلزي ياپلاستيكي ريخته و سپس از محفظه فيلتر خارج مي شود.به اين شبكه پارچه اي اصطلاحا خانه فيلتر نيز گفته مي شود.فرآيند پاكسازي آب در فيلترهاي دياتومي توسط خانه هاي فيلتر انجام نمي گيرد. بلكه بستر فيلتر دياتومي كه در ميان اين خانه ها قرار مي گيرد در پاكسازي آب نقش دارند.خاك سيليس يا دياتوم پودر فسيل باقي ماند از گياهان دريايي ميكروسكوپي با پوسته سيليسي است.خاك سيليس از نظر ظاهري ماده اي پودري شكل و سفيد رنگ است كه در رسوبات زمين يافت مي شود. اين ماده در واقع باقي مانده فسيل ميكرو ارگانيسم هاي دريايي يا دياتوم هاي رسوب كره در بستر زمين هستند.

اين رسوبات مانند تكه سنگ هاي نرمي هستند كه به سادگي پودر مي شوند.به دليل ماهيت غبار مانند اين ماده ،در هنگام استفاده از آن بايد نكات ايمني براي عدم استنشاق آن رعايت شود.

بنابر تحقيقات انجام شده خاك سيليس ماده اي سرطان زا است به همين دليل است كه در بسياري از كدها و آيين نامه ها تخليه اين ماده به سيستم فاضلاب شهري مجاز نيست.

این فیلتر استخر از شبکه بندی داخلی پوشیده شده از دیاتوم تشکیل شده است. استفاده از دیاتوم در این فیلتر به این منظور است که این ماده به سرعت می‌تواند مواد آلوده موجود در آب را به خود جذب کرده و آب را تصفیه کند. این نوع فیلتر استخر نیز مانند تمام فیلترها نیاز به بررسی و تمیز کردن دارد و نحوه شستن آن نیز مانند فیلتر شنی به روش شستن معکوس است. از فیلتر دیاتومه نسبت به سایر فیلترها کمتر استفاده می‌شود چون دیاتوم موجود در این فیلتر سرطان زا است و علاوه بر این شبکه‌های داخلی درون فیلتر در اثر استفاده طولانی مدت سوراخ می‌شود و نیاز به تعویض دارد که هزینه‌های زیادی را برای شما به دنبال خواهد داشت.

مزایای فیلتر دیاتومه استخر

  • حذف ذرات تا سایز 5 میکرون
  • پودر دیاتومه جدید را می توان به آسانی از طریق اسکیمر اضافه نمود.

معایب فیلتر دیاتومه استخر

  • از دیگر فیلترها گران تر بوده و هزینه نگهداری بالاتری دارد.
  • پودر دیاتومه سرطانزاست (به عبارت دیگر، آن را نخورید و حتی بو نکنید!).
  • شبکه های فیلتر بایستی یکبار در سال کاملا تمیز شوند.
  • برخی از شهر ها محدودیت های زیست محیطی برای بکواش فیلترهای دیاتومه دارند.