امروزه، صرفه جویی در مصرف انرژی از اولویت های اصلی همه کشورهای دنیا محسوب می شود. افراد، سازمان ها و دولت ها در صدد تلاش در جهت کاهش مصرف انرژی در سطوح پایدارتر هستند. تابستان و زمستان هر کدام دردسرهای خاص خود را از لحاظ سرمایش و گرمایش دارند. از یک طرف از ابتدای تابستان باید برای مرمت و راه‌اندازی سیستم‌های خنک کننده اقدام کنیم و ازسویی در زمستان باید مقدمات راه‌اندازی لوازم گرمایشی را فراهم آوریم که هر کدام سختی و هزینه های خاص خود را دارند. اما طی سال‌های اخیر سیستم‌های جدیدی تولید و وارد بازار شده اند که با کمترین میزان دردسر خانه، محل کار و… را در فصول گرم سال خنک و در فصل سرد سال گرم می‌کنند. یکی از این سیستم ها، سیستم VRF  یا VRV میباشند.

سیستم های VRF یا Variable Refrigerant Flow به معنای جریان مبرد متغیر، نسل پیشرفته‌ای از سیستم‌های مولتی اسپیلیت بدون کانال و یکی از کار آمدترین سیستم های تهویه مطبوع مدرن هستند که اجازه می‌دهند واحدهای داخلی بیشتری به هر واحدخارجی متصل شوند. سیستم‌های  VRFامکان گرمایش و سرمایش همزمان و همچنین بازیابی گرما برای کاهش مصرف انرژی رافراهم می‌کنند. ارائه گرمایش و سرمایش توسط یک سیستم کاملا یکپارچه، با سیستم کنترل واحد، عدم نیاز به موتورخانه و تکنیسین نگهدار و همچنین مصرف برق اندک و ضریب عملکرد (COP) بالای دستگاه برخی از مزیت‌های شاخص این نوع سیستم‌ها است . همچنین از دیگر مزایای این سیستم می توان به امکان لوله‌کشی در فواصل زیاد، امکان نصب در پروژه‌های مرتفع، امکان نصب واحد‌های درونی از نوع‌های مختلف، کنترلر مرکزی و بهره‌گیری از مبرد  R410a که دوستدار محیط ‌زیست است و همچنین عدم نیاز به مصرف آب اشاره کرد.

بکارگیری تکنولوژی کمپرسور اینورتر در این سیستم ها موجب داشتن بالاترین بازدهی انرژی و مصرف برق کمتری نسبت به کولرهای گازی متداول به میزان ٧۰% بوده. نسبت SEER (ضریب انرژی فصلی) این محصول، اینورتر را به تنها دستگاه تبرید تهویه هوا در جهان با بیشترین بازدهی انرژی تبدیل کرده است. یکی از ویژگی های برجسته اینورترهای جدید ، توانایی آن در خنک نمودن سریع فضا می باشد. سیستم کنترل فشار که در تکنولوژی VRF به کار رفته است، به طور موثری زمان مورد نیاز برای رسیدن به دمای دلخواه را به میزان ۳۰% در مقایسه با مدل های متداول و قبلی، کاهش می دهد.

سیستم های VRF به نسبت سبکتر می باشند و دیگر نیازی به استفاده از تکنیک های مستحکم سازی سقف نمی باشد. علاوه بر این، سیستم لوله کشی جدید نیز مقرون به صرفه تر است، زیرا در سیستم VRF فضای بیشتری از طریق یک لوله واحد پوشش داده می شود. این سیستم موجب کاهش هزینه ها در ساختمان ها و آپارتمان های بزرگ می شود.

برخی از مزایای سیستم های VRF آکس:

کارایی مناسب و راندمان بالا با در نظر گرفتن نوسان بسیار نامنظم برق به کار بردن مبردی مناسب و سازگار با محیط زیست ، به ویژه سازگار با لایه اوزن به نام R410a، در نتیجه استفاده از آن هیچگونه محدودیت زمانی ندارد .

صرفه جویی در زمان و هزینه های بهره برداری و قیمت پایین تجهیزات اولیه :

  1. عدم نیاز به تجهیزات جانبی مانند کانال هوا و ملحقات آن، عدم نیاز به آب و مدار آب خنک ، در نتیجه عدم نیاز به لوله کشی فولادی آب ، دستگاه های انتقال آب مانند پمپ ، انواع کنترل و مدار لوله کشی .
  2. قابلیت طراحی سیستم لوله کشی واحد و در فواصل بلند تر با سطح ارتفاع مختلف.
  3. مجهز به تکنولوژی یخ زدایی هوشمند.
  4. مجهز به کمپرسور با تکنولوژی اینورتر.
  5. سطح صدای بسیار پایین به جهت نحوه عملکرد کمپرسور و نوع فن های کندانسور بکار رفته.

مرکز کنترل الکترونیکی پیش رفته :

  1. کنترلی دقیق بر دمای هوای فضا های مختلف به طور مستقل .
  2. استقلال هر فضا از نقطه نظر استقلال کارکرد و بهره برداری .
  3. قابلیت کنترل هوشمند (WIFI Controller)

 نسل جدید سیستم های VRF آکس با نام ARV X مجهز به دو کمپرسور اینورتر می باشد که در مقایسه با نسل قبلی ARV III وARV III+ که مجهز به یک کمپرسور اینورتر و یک کمپرسور معمولی هستند، دارای راندمان و COP بالاتری می باشد.

فواید سیستم‌های VRF عبارتند از:

  • برخلاف سیستم‌های تهویه مطبوع مرکزی، سیستم مبرد متغیر برای ارسال هوای مطبوع در تمام ساختمان به اتوماسیون متکی نیست.
  • تنظیمات متغیر به شما امکان می‌دهد برای هر منطقه از فضای کاری خود، درجه حرارت و جریان مناسب را تنظیم کنید.
  • ۳۰ درصد کارآمد‌تر از سیستم‌های HVAC معمولی است.
  • به لطف تجهیزات سبک و مدولار سبک، نصب این سیستم آسان است.
  • قابلیت گرمایش و سرمایش همزمان بدون وجود مجرای کار را دارد.
  • به طور متوسط قابلیت ​​۲۰ تا ۳۰ درصد صرفه‌جویی در مصرف انرژی و افزایش بهره‌وری نسبت به سیستم‌های دیگر تهویه مطبوع را دارد.

مضرات سیستم‌های VRF عبارتند از:

  • نیاز به سیستم تهویه اختصاصی برای انتقال هوای بیرون به مناطق مختلف
  • خطوط مبرد طولانی و تعداد زیادی اتصالات شاخه ممکن است منجر به نشت مبرد شود.
  • نیاز به خطوط تخلیه میعانات برای هر واحد داخلی VRFاست.
  • استفاده از گرمای اضافی ممکن است برای گرم شدن سریع لازم باشد.
  • رعایت حداکثر مقدار مبرد مجاز در یک حجم معین
  • برای سرمایش در تمام سال در آب و هوای سرد ایده آل نیست.
  • یافتن پیمانکاران و تکنسین‌ها جهت تعمیر و نگهداری که با این فناوری آشنا باشند دشوار است.

انواع سیستم وی آر اف

دو نوع سیستم مختلف وی آر اف وجود دارد:

خنک شونده با هوا: که در آن چندین کمپرسور به یک حلقه لوله کشی مبرد وصل می‌شوند. توجه ویژ‌ه‌ای باید به انتخاب تجهیزات در مکان‌هایی با شرایط محیطی گرم (دمای هوای بالاتر از ۹۵ درجه فارنهایت) اتخاذ شود.

خنک شونده با آب: که در آن چندین کمپرسور به یک حلقه منبع آب وصل می‌شوند و امکان بازیابی حرارت بین واحدهای کمپرسور را فراهم می‌آورد.

همچنین پیکربندی یا نحوه لوله‌کشی می‌تواند به دو نوع زیر تقسیم شود:

دو لوله‌ای: سیستم‌های دو لوله‌ای که معمولاً در پمپ حرارتی VRF برای تأمین سرمایش یا گرمایش فقط در همان حالت عملیاتی استفاده می‌شوند. کنترل کننده‌های مدار شاخه با استفاده از سیستم‌های دو لوله‌ای باید کارکردهای زیر برآورده کنند:

  • جدا کردن مبرد را درون گاز و مایع.
  • اطمینان حاصل کنید که مناطق در حالت گرمایش از گاز گرم شده استفاده می‌کنند.
  • اطمینان حاصل کنید که مناطق در حالت خنک‌کننده مایع فرعی را دریافت می‌کنند.
  • برطرف کردن گرما از یک منطقه را تسهیل کرده و آن را در منطقه دیگری اعمال کنید.

سه لوله‌ای: سیستم‌های سه لوله‌ای، که با یک لوله گرمایش، یک لوله خنک‌کننده و یک لوله برگشت اجرا می‌شوند. از این سیستم استفاده می‌شود تا عملکردهای مشابه سیستم‌ دو لوله‌ای را به جز جداکننده‌ها انجام دهد.

  • برای انتخاب شاخه‌ها (انشعاب‌ها) نیازی به جداکننده نیست، زیرا به سیستم سه لوله‌ای: خط مایع مبرد، خط گاز مکش مبرد و خط مخلوط فشار بالا _ فشار کم متصل هستند.
  • انتخاب انشعاب‌ها مشابه کنترل کننده‌های مدار شاخه هستند و گازهای گرم شده را به مناطق گرمایش و مایع درون فرعی را به مناطق خنک‌کننده هدایت می‌کنند. لوله مخلوط فشار بالا _ فشار کم به واحد تراکم در فضای باز منتقل می‌شود.

موارد استفاده از سیستم VRF

سیستم‌های VRF در رستوران‌ها، مناطق لابی، اماکن مذهبی، مدارس، هتل‌ها، مراکز تجاری، بیمارستان‌ها، بانک‌ها و ساختمان‌های اداری مسکونی بزرگ که در آن حالت خنک‌کننده یا گرمایشی تعریف شده استفاده شوند. کلیه واحدهای داخلی به صورت خنک کننده یا گرمایشی (غیرمتعارف) کار خواهند کرد.