مقالات

داکت اسپلیت چیست؟

dact splitl

داکت اسپلیت چیست؟

داکت اسپلیت در واقع همان کولر گازی است با این تفاوت که در کولر گازی، یونیت داخلی به صورت دیواری یا سقفی، روکار انجام می‌شود.اما یونیت داخلی یا هواساز داکت اسپلیت به صورت توکار و درون سقف کاذب نصب می‌شود . سپس با کانال کشی به اتاق‌ها یا قسمت‌‌های مختلف یک ساختمان متصل شده و هوای تازه را بعد از فیلتر کردن و تنظیم دما در آن‌ها توزیع می‌کند.

البته لازم به ذکر است که داکت اسپلیت فقط در سیکل سرمایش مشابه کولر گازی عمل می‌کند. در سیکل گرمایش کاملا با آنها متفاوت است. به طوری که در یونیت داخلی آن، تحویل آب گرم وجود دارد. در فصل زمستان آب گرمی که توسط پکیج یا موتور خانه ایجاد می‌شود درون کویل ها جریان پیدا می‌کند و دیگر از سیکل تبرید تراکمی در گرمایش استفاده نمی‌شود.

سیستم داکت اسپلیت از دو بخش تشکیل شده است

یونیت داخلی : زیر سقف (داخل سقف کاذب) داخل آپارتمان نصب می گردد . به یونیت داخلی اوپراتور یا هواساز گفته می شود.
یونیت خارجی : در فضای باز قرار میگیرد و توسط یک جفت لوله مسی به یونیت داخلی متصل می گردد . به یونیت خارجی اصطلاحاً کندانسینگ یونیت می گویند که شامل کویل کندانسور، فن کندانسور و کمپرسور می باشد.
ارتباط بین یونیت داخلی و یونیت خارجی توسط لوله های مسی عایق شده صورت می گیرد. نحوه ی کارکرد آن به این صورت است که کندانسور ، گاز خنک شده را به یونیت داخلی ارسال می کند. در داخل یونیت داخلی گرمای محیط توسط گاز گرفته می شود و به هوای سرد تبدیل می شود. هوای سرد هم توسط فن به محیط منتقل می شود.

دسته‌بندی داکت اسپلیت ها از نظر مصرف برق 

  1. داکت اسپلیت غیر اینورتر
  2. داکت اسپلیت اینورتر

گرید انرژی داکت اسپلیت های غیر اینورتر B و گرید انرژی داکت اسپلیت های اینورتر A می باشد .
مزیت آنها این است که هزینه برق کمتری را برای مصرف کنندگان دارند. کمپرسورشان دیجیتال است و با تغییر دور این اتفاق می افتد. یعنی وقتی مصرف کم می باشد دور کمپرسور پایین می آید و وقتی مصرف بالا می باشد دور کمپرسور هم بالا می رود. چون عمده مصرف برق کمپرسورها لحظه ی استارت است که به شدت آمپر مصرفی آن بالا می رود، پس وقتی که تعداد استارت ها را کم کنیم یعنی مصرف برق را هم کم کرده ایم . در کمپرسور دور متغییر به این صورت اتفاق می افتد که، یک بار استارت می زند و دور آن به کمترین دور ممکن می رسد و دوباره دور آن بالا می رود و این باعث می شود که مصرف برق پایین تر بیاید .

طریقه تهویه سیستم

سرمایش و گرمایش در داکت اسپلیت ها  توسط هواساز با مکش هوای درونی انجام می شود.عملکرد داکت اسپلیت در حالت سرمایش مشابه کولر گازی می باشد .

 داکت اسپلیت جهت تولید سرما با استفاده از عبور از اجزای چرخه ای مثل کمپرسور ، کندانسور ، شیر انبساط و اواپراتور و تغییر فاز مبرد هوای عبوری از روی کویل اواپراتور را سرد کرده و آنرا به تهویه شونده تحویل می دهد .در این حالت منبع انرژی دستگاه الکتریسیته است .

در حالت گرمایش هم به کمک کویل تعبیه شده در دستگاه و جریان آب گرم عبوری از داخل کویل، هوای عبوری از روی کویل را گرم می کند و آن را به فضای تهویه شونده تحویل می دهد . در این حالت آب گرم عبوری از کویل توسط پکیج یا موتورخانه تأمین شده و منبع انرژی دستگاه گاز می باشد . در این حالت دستگاه همانند فن کویل کار می کند.

نحوه نصب داکت اسپلیت 

از دهانه ی خروجی هواساز یا همان یونیت داخلی در سقف کاذب کانال کشی انجام شده و در هر قسمتی که نیاز باشد دریچه ای تعبیه می گردد و متناسب با هر فصل هوای سرد یا گرم خارج می شود.
برای تولید هوای گرم یک کویل آب گرم جلوی دستگاه یا پشت دستگاه قرار می گیرد. کویل آب گرم که یک کویل مسی مارپیچ 2 ردیفه یا 3 ردیفه می باشد ، آب گرم داخل آن می گردد و همان فن هوا ساز این بار هوا را از روی آن عبور می دهد. گرمای آب را می گیرد و تبدیل به هوای گرم می کند و آن را به فضاهای موردنیاز ارسال می کند. می توان تولید گرما از طریق معکوس کردن سیکل تبرید را اضافه کرد.
این سیستم دارای مکش و دهش با کانال می باشد که عموماً مکش آن پشت دستگاه می باشد. این مکش باعث می شود که چرخش هوا در سرما و گرما در محیط کامل صورت بگیرد و سریع تر محیط را به دمای یکنواخت می رساند. بهترین مکان برای دریچه مکش 70 سانتی متر تا یک متر از زمین می باشد.

مزایای استفاده از داکت اسپلیت

  1. مستقل بودن هر واحد و در نتیجه راحتی فزاینده مصرف کننده در استفاده ، به لحاظ زمان و مصرف
  2. کاهش هزینه های تمام شده با توجه به کیفیت و مزایای قطعی در مقایسه با سایر سیستم ها
  3. حذف لوله کشی های طویل در ساختمان
  4. کاهش چشمگیر مصرف برق و گاز نسبت به سیستم های مشابه
  5. حذف موتورخانه های حجیم و افزایش فضای مفید
  6. قابل استفاده برای هر نوع کاربری
  7. سهولت در بروز رسانی دستگاه جهت استفاده از سیستم های جدید
  8. افزایش سرعت ساخت پروژه
  9. دارای کاربرد دوگانه (سرمایش و گرمایش)
  10. کاهش صدا و آلودگی های صوتی
  11. فیلتراسیون هوا در زمستان و تابستان
  12. سادگی سیستم (کارکرد آسان) و فراوانی قطعات یدکی
  13. عدم نیاز به سرویس های کوتاه مدت
  14. کاهش هزینه نگهداری و راهبردی
  15. طول عمر مناسب

معایب داکت اسپلیت

  1. نصب داکت اسپلیت‌ها، گران‌تر از اسپلیت است.
  2. در برخی از ساختمان‌ها به دلیل عدم وجود فضای مناسب، نمی‌توان داکت اسپلیت را نصب کرد.
  3. اگر به دنبال خنک کردن یک اتاق مجزا در هر زمان خاص هستید، با استفاده از داکت اسپلیت باید هزینه‌های انرژی خنک سازی کل خانه را پرداخت کنید. مگر آنکه سیستم‌های کنترل و ترموستات‌های مجزا در هر اتاق نصب شده باشد.
  4. داکت اسپلیت‌ها یا اسپلیت‌های خانگی، عموما سیستم کنترل زوم ندارد. یعنی هنگامی که دستگاه داخل آپارتمان روشن می‌شود تمام فضا اعم از سالن و اتاق‌های خواب توسط ‌ترموستاتی که در بزرگترین فضا قرار گرفته است هم‌دما می­شوند. این یکی از اصلی‌ترین معایب داکت اسپلیت به شمار می‌رود.
  5. در بخش مقایسه‌ی مزایای داکت اسپلیت با چیلر‌ها از کم مصرف بودن آن در مصرف گاز و همین­طور بالا بودن بازده آن و کاهش لوله‌ها و جلوگیری از اتلاف انرژی گفتیم، اما عیب این دستگاه در مقابل چیلرها و مینی چیلر‌ها، تاحدودی مصرف برق بالاتر آن می‌باشد البته که نسبت به اسپلیت دیواری مصرف برق آن کمتر است.

دو فاکتور بسیار مهم در انتخاب دستگاه داکت اسپلیت 

  1. انتخاب دستگاه
  2. اجرای درست و اصولی

برای بهره مندی از بالاترین کارایی سیستم داکت باید طراحی و اجرای کانال کشی و لوله مسی توسط افراد مجرب انجام شود. به راحتی میتوان گفت بیش از 90 درصد کارایی دستگاه وابسته به اجرای اصولی دستگاه است.

داکت اسپلیت که در واقع به اسپلیت های خانگی معروف است، تقریبا متداول‌ترین سیستم تهویه مطبوع در دنیاست که بسیاری برای تهویه هوا از آن استفاده می کنند.

معرفی انواع برندهای داکت اسپلیت

شرکت های تولید‌کننده سیستم‌های سرمایش و گرمایش بزرگ دنیا، در زمینه تولید داکت اسپلیت نیز وارد شده و با هم در رقابت هستند. نمی‌توان گفت که کدام یک بهترین است زیرا رقابت سختی بین آنهاست. هر شرکت به دنبال نوآوری‌های جدیدتر در محصولات خود می‌باشد. به جرات می‌توان گفت که داکت اسپلیت جزو زیر ساخت هر ساختمانی محسوب می‌شود.

راهنمای خرید داکت اسپلیت در ایران

در فرایند خرید داکت اسپلیت نکات بسیار مهمی را باید رعایت کرد. نوع برند، قابلیت‌های آن و امکانات مورد نظر خریدار در اولویت انتخاب دستگاه قرار دارند. برای خرید داکت اسپلبت نمی‌توان صرفا به بازار مراجعه کرده و بصورت اتفاقی دستگاهی را انتخاب کرد.

موضوع بعدی ظرفیت دستگاه بوده که بایستی متناسب با متراژ محل نصب، موقعیت و کاربری محل انتخاب کرد. اگر دستگاهی با ظرفیت کم انتخاب شود، سیستم بازدهی کافی نداشته و همچنین اگر بیشتر از ظرفیت محل نصب باشد که مصرف انرژی و مشکلات بعدی را به دنبال دارد.

مصرف انرژی، یکی از مهمترین ابعاد خرید یک محصول الکترونیکی است .نمی توان یک دستگاه را بدون بررسی بازدهی و مصرف انرژی آن خریداری نموند. بنابراین بایستی محصولی را خریداری کرد که با توجه به بازدهی آن، مصرف انرژی متناسبی دارد. هر چه میزان مصرف انرژی آن در مقایسه با خروجی کمتر باشد، ارزش خرید آن بالاتر می‌رود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *