مقالات

سیستم مه پاش چیست و چگونه کار می‌کند؟

mahpash

مه پاش چیست؟

مه پاش دستگاهی است که محلول یا آب را توسط نازل در فضا اسپری می کند که از این دستگاه برای ضدعفونی کردن کارخانه های تولید مواد غذایی،سالن های پرورش دام و طیور ،تنظیم دماو رطوبت گلخانه ها و رستوران هاو … استفاده می شود.

این سیستم خنک کننده  با پاشیدن آب به صورت پرفشار باعث خنک شدن محیط و همچنین مطبوع شدن محل می شود، این سیستم با توجه به تکنولوژی به کار رفته در آن باعث کاهش دما و ایجاد رطوبت در محیط جهت رشد و نمو گیاهان میشود. با توجه به کاربردهای متنوع، این دستگاه ها دارای انواع مختلفی می‌باشند. از جمله انواع آن‌ها می توان به مه پاش نازلی, مه پاش التراسونیک , مه پاش پروانه ای و … اشاره کرد. اساس کار تمای انواع مه پاش‌ها یکسان بوده و آب در دستگاه بصورت پودری خارج شده که باعث افزایش رطوبت محیط و کاهش دما میگردد. با توجه به ظرفیت گرمایی بالای آب ،آب استفاده شده در این دستگاه به محض خروج از نازل، بصورت پودری درآمده و بدین صورت باعث کاهش دمای محیط می گردد. نصب این دستگاه نسبت به فضایی که قرار است در آن نصب شود ، فرق دارد. در واقع نحوه نصب سیستم مه پاش  خانگی ، رستوران ، گلخانه ای، سالن های پرورش قارچ,، گاوداری ها، مرغداری ها و .. . از نظر تعداد و نوع پمپ و نازل مورد استفاده متفاوت می باشند .یکی از موارد مهمی که هنگام خرید این وسیله تاثیر گذار است قیمت آن می باشد.اما حتما به این نکته توجه کنید که هنگام خرید مه پاش، قیمت کمتربرکیفیت ارجحیت نداشته باشد. چون کیفیت جنس به مراتب مهمتر است.

با شروع تابستان و فصل گرما، هم شما و هم دیگر موجودات و گیاهان احتیاج به خنک سازی و فرار از تنش ناشی از گرما دارند. لزا تلاش برای خنک سازی فضا ها یکی از درگیری های مهم است که از فضاهای شخصی تا محیط های عمومی و حتی صنعتی رو شامل می شود. در این راستا طبق تحقیقات اخیر یکی از روش های بهینه و نتیجه مند در حال حاضر برای خنک سازی فضاها، استفاده از سیستم مه پاش می باشد.
برای سیستم های مه پاش  اسامی دیگری شامل مه ساز، خنک کننده آبی و رطوبت ساز نیز استفاده می‌شود.

سیستم‌های مه پاش چگونه کار می‌کنند؟

هنگامی که پمپ پرفشار آب را فشرده می‌کند، آب از مسیر خط لوله یا شیلنگ وارد نازل مه پاش می‌شود و آب به زور و تحت فشار 70 بار از نازل بیرون می‌آید و به شکل مه (ذرات بسیار ریز آب) با اندازه‌ای حدود 5 ال 10 میکرون بوجود می‌آید.
این سیستم  میلیون‌ها قطره کوچک از آب تولید می‌کند که به سرعت تبخیر می‌شوند. این فرآیند تبخیر نیاز به انرژی دارد که از طریق هوا از گرما گرفته می‌شود و در نتیجه دمای هوا تا 15 درجه سانتی‌گراد (بسته به درجه حرارت و رطوبت محیط) کاهش می‌یابد. این سیستم شایع‌ترین روش سیستم‌های مه پاش می‌باشد.
هنگامی که سیستم در محدوده فضاهای بسته قرار می‌گیرد (مثل کارخانه‌ها، گلخانه‌ها)، جایی که مبادله هوا محدود است، باعث افزایش سطح رطوبت محیط می‌گردد. سطح رطوبت تا 90% امکان پذیر است. این باعث می‌شود تا سیستم‌های مه پاش روشی ایده آل در تأمین رطوبت بشمار آیند.

فواید مه پاش

در یک بیان ساده مه پاش، قطرات آب فشرده شده ای ست که خنک سازی و تازگی و طراوت فضا را در اختیار کاربران قرار می دهد.
از فواید آن می توان کاهش قابل توجه مصرف آب و صرفه جویی در بهره وری بهینه از آب در مصرف خانگی و صنعتی مانند آبیاری قطره ای گیاهان در گلخانه ها را نام برد.
این ابزار موثر در تغییر دمای محیطی، از فواید و کارایی بسیاری برخوردار می باشد. مه پاش علاوه بر تابستان و خنک سازی شگفت انگیز فضا، در هوای سرد زمستان نیز در جهت کاهش خشکی هوا و افزایش رطوبت مورد استفاده قرار می گیرد.نباید فراموش کرد که بدون یک رطوبت ساز خشکی هوا در زمستان می تواند مشکلات زیادی را رقم زند.
از فواید استفاده از سیستم رطوبت رسان در دامداری هانیز این است که شرایط آسایش دام فراهم شده و در نتیجه  تولید شیر روزانه و وزن دام ها و همچنین بهبود باروری را به همراه خواهد داشت.
این خنک کننده های آبی از افزایش حشرات موذی و گرد و خاک ازاردهنده جلوگیری کرده و باعث از بین رفتن بیماری های ناشی از گرما نیز می شود.
به همین صورت ذکر شده استفاده از سیستم رطوبت ساز در مرغداری ها نیز این فواید را به همراه داشته، و موجبات ضدعفونی ساختن فضای مرغداری، امکان واکسیناسیون قطره ای طیور و به طور کلی کاهش تلفات و افزایش بازدهی انها را فراهم می کند.
از مزایای مربوط به سلامتی، می توان حفظ سطح رطوبت نسبی و در حدود ۵۰ درصدی فضا را نام برد که به طرز چشمگیری ویروس های آنفلانزا و حتی ویروس های سرطانی و آسیب زا را کاهش داده و در نتیجه کاهش شیوع بیماری در محیط محتمل می گردد.
از سیستم مه پاش در مواردی دیگر چون سم پاشی در گلخانه ها، پخش کننده بوی مطبوع در فضا و از بین برنده بوی بد، و در نهایت فراهم نمودن فضا در حالت ایده ال دمایی می توان بهره جست.
قابلیت تنظیم میزان فشار و مدت زمان عملکرد دستگاه یکی دیگر از ویژگی های مثبت  این سیستم  تلقی می شود.

موارد مصرف 

موارد مصرف خنک کننده های آبی بسیار متنوع بوده و می‌توان به مواردی چون فضاهای مسکونی نظیر ویلاها، حیاط منازل، روف گاردن، باغچه ها، فضاهای باز تفریحی نظیر رستوران ها، کافی شاپ ها، سفره خانه ها و … مراکز تجاری، فضاهای گلخانه ای، سالن های پرورش قارچ، مرغداری، گاوداری و بسیاری از مکان هایی که نیاز به کاهش دمای محیط و افزایش رطوبت در آنها وجود دارد اشاره کرد. به طور کلی تاثیری که مه‌پاش‌ها ایجاد می‌کنند عبارتند از:

  • ایجاد و افزایش رطوبت
  • تصفیه هوا
  • کاهش دمای محیط
  • خنک کننده هوا
  • کاهش گرد وخاک
  • لطیف کننده هوا
  • از بین برنده بو
  • سم پاشی گلخانه
  • پخش کننده بوی عطر و گلاب

انواع مه پاش

به طور کلی مه پاش به سه نوع مختلف تقسیم می شود:

  •  پروانه ای
  •  نازلی
  •  التراسونیک

اجزای تشکیل دهنده 

اجزای تشکیل دهنده سیستم مه پاش شامل موارد زیر می باشد:

  1. نازل 
    • دارای اندازه ۰٫۱ میکرون تا ۰٫۵ میکرون
    • در جنس های استیل، برنجی و یا سرامیکی
    •  آب پرفشار را به مه تبدیل میکند.
    • تعداد و اندازه بر اساس نوع محیط و نیاز تعیین می شود
  2. پمپ  ( پمپ پیستونی فشار بالا)
  3.  فیلتر آب  (  از ورود ذرات ریز موجود در آب به نازل جلوگیری می کند)
  4.  شیر تنظیم فشار  ( فشار ورودی به نازل را تنظیم می کند)
  5.  شیلنگ پرفشار (برای تامین آب پرفشار به نازل و در انواع شیلنگ های سیم دار تفلون ، لاستیکی و یا شیلنگ پلی آمید)
  6. پایه  نازل مه پاش ( پایه سه نازل و چهار نازل و پایه با طول ۵ تا ۳۰ سانتی مترمی باشد)
  7.  سختی گیر ( جهت جلوگیری از نشست املاح آب در مسیر مه پاش )
  8.  دماسنج ( کنترل دما )
  9.  رطوبت سنج (کنترل رطوبت محیط)
  10. برد کنترل ( جهت خاموش و روشن کردن اتوماتیک)
  11.  اتصالات دیگر

نحوه نصب 

نحوه نصب سیستم مه پاش به نسبت فضا و کاربری مورد استفاده متفاوت خواهد بود. این تفاوت می تواند از لحاظ تعداد و نوع دستگاه های تعبیه شده در این سیستم  باشند که به همین علت طریقه  نصب  را متفاوت می سازد.

لذا هرچند که کارایی نهایی و هدف بهره وری در موارد مختلف یکسان باشد، این تفاوت نصب وجود داشته و متخصصان کار ضمن در نظر گرفتن ویژگی های کمی، زیبایی فضا را نیز لحاظ نموده و سیستم های مه پاش را در بهترین وضعیت ممکن، در محیط نصب و به گونه ای که حداکثر میزان بهره وری حاصل گردد، ارائه می نمایند.

نکات ضروری در استفاده از مه پاش

  1.  استفاده از دستگاه های ضد زنگ و مرغوب یکی از نکات مورد توجه در طی فراهم نمودن این محصول می باشد.
  2.  نحوه نصب و رعایت جانمایی درست و زیبایی شناسانه در کنار رعایت دقیق اصول اولیه طراحی محیط در تعبیه سیستم مه پاش
  3.  تعیین فاصله دقیق بین نازل مه پاش و همینطور قطر مناسب نازل مورد استفاده
  4. محاسبه عددی و طراحی دقیق و متفاوت نحوه چیدمان و تعداد خنک کننده آبی به نسبت تغییر کاربری محیط
  5. توجه لازم به تامین انرژی برق و آب مورد نیاز جهت فعالیت سیستم رطوبت ساز
  6. کسب اطلاعات دقیق از نحوه عملکرد اجزای تشکیل دهنده سیستم مه پاش
  7. توجه به میزان آب مصرفی با در نظر گرفتن میزان فشار پمپ مورد نظر . در واقع هرچه فشار پمپ بیشتر شود مصرف آب بیشتر و هر چه سوراخ خروجی نازل مه پاش بزرگ تر باشد، میزان مصرف آب افزایش می یابد.

مشکل متداول سیستم مه پاش

یکی از مشکلات رایج در استفاده از این دستگاه، رسوب بستن نازل و مسدود شدن مسیر آب رسانی می باشد که ناشی از استفاده ی از آب بی کیفیت و آلوده است.
برای حل این مشکل از فیلتر هایی استفاده می شود که در مسیر خروج آب قرارگرفته و مثل یک صافی در مقابل آلودگی ها عمل می کند. و در نتیجه از مشکل گرفتگی و رسوب جلوگیری می نماید.

مصرف آب در مه پاش

خالی از لطف نیست که بدانیم نصب این وسیله بر روی شیر آب های  خانگی تا ۹۸ درصد مصرف آب را کاهش می دهد!!
استفاده از سیستم مه پاش در شیرآب های سینک آشپزخانه امتیازی طلایی در کاهش مصرف آب محسوب می شود. چرا که اسپری کردن آب و قطره سازی آن خللی در شست و شوی دست ها و یا شستن مواد غذایی و سبزیجات ایجاد نمی کند.
لزا با توجه به شرایط کمبود آب حال حاضر، این رقم قابل تامل از کاهش مصرف آب تحسین برانگیز بوده و استفاده از دستگاه مه پاش حتی در مصارف خانگی را درآینده ای نه چندان دور اپیدمی خواهد کرد.

جلوه های ویژه ی دستگاه مه پاش

با خرید دستگاه مه پاش و نصب در استخرها _ پارک ها _ باغ ها _ رستوان ها و کافی شاپ های فضای باز می توان جلوه ای چشم نواز و مه آلود را به محیط بخشید.نصب این دستگاه  علاوه بر بوجود آوردن هوایی دلچسب و بهاری،فضایی ایجاد کرده تا بیننده از دیدن آن لذت ببرد.از مزایای دیگر آن می توان به پخش کردن عطر های خاص و دلخواه مانند گلاب در محیط اشاره کرد.با ترکیب دستگاه مه پاش با نور پردازی های متنوع می توان نمایی خیره کننده و زیبا ایجاد کرد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *