مقالات

پکیج شوفاژ دیواری چگالشی چیست؟

پکیج های چگالشی web

پکیج شوفاژ دیواری چگالشی چیست؟

در این مقاله می‌خواهیم پکیج چگالشی را به صورت کامل معرفی کنیم و شما را با مزایا و معایب استفاده از آن آشنا کنیم.

همان طوری که می دانید یکی از محصولات فرآیند احتراق ، بخار آب است که از واکنش بین هیدروژن موجود در سوخت با اکسیژن هوا حاصل می گردد. هنگامی که گازهای خروجی سرد گردد بخار آب موجود در آن به قطرات مایع تبدیل می گردد ، این آب تقطیر شده به شدت اسیدی است و pH آن بین ۳ تا ۴ است. هدف از ساخت و توسعه این نوع پکیج‌ها ، استفاده از گرمای نهان تبخیر بخار آب موجود در محصولات احتراق است.
در پکیج های معمولی، مقداری از انرژی ورودی به دستگاه (که از سوختن گاز طبیعی تامین می گردد) به صورت انرژی حرارتی و از طریق خروج گازهای حاصل از احتراق هدر می روند؛ به نحوی که دمای گازهای حاصل از احتراق، حدود 100 الی 120 درجه سانتی گراد می باشد.، البته این گرمای خروجی صرف راندن محصولات احتراق به بیرون می شود.
در پکیج های چگالشی (CONDENSING) با تغییر طراحی محصول از این هدر رفت تا حدودی جلوگیری به عمل می آید و از انرژی حرارتی گازهای حاصل از احتراق برای پیش گرم آب مدار گرمایش استفاده می شود به نحوی که دمای گازهای حاصل از احتراق تا 60 الی 70 درجه سانتی گراد کاهش خواهد یافت. برای حل مشکل خوردگی نیز از یک مبدل حرارتی از جنس فولاد ضد زنگ یا آلیاژهای آلومینیوم استفاده می شود و آب تقطیر شده می تواند به فاضلاب ریخته شود. در نتیجه اولین تفاوت این پکیج‌ها با پکیج گرمایشی معمولی در این است که پکیج های چگالشی نیاز به یک لوله برای تخلیه آب حاصل از میعان بخار آب دارند ، هم چنین مشکل اسیدی بودن آب حاصل از میعان بخار آب را نیز می توان بوسیله یک کیت خنثی کننده حل کرد و pH آب را به نزدیکی ۷ رسانید.
پکیج چگالشی مانند پکیج گرمایشی معمولی یک مشعل دارد و تنها تفاوت آن در وجود یک مبدل حرارتی بزرگ اضافی برای تقطیر بخار آب نسبت به نوع معمولی است. هم چنین دودکش نیز باید از موادی ساخته شود که در برابر خوردگی مقاوم باشد از جمله این مواد می توان فولاد ضد زنگ ، CPVC و AL29-4C را نام برد.

نحوه عملکرد پکیج چگالشی

در اثر سوختن گاز مشعل در دستگاه و به علت احتراق، گاز دی اکسید کربن و بخار آب بوجود می آید. محصولات احتراق با دمای بالا حدود ۱۵۰ تا ۳۰۰ درجه سانتی گراید در پکیج های معمولی از دودکش خارج می شوند. با در نظر گرفتن اینکه در این دما آب در فاز بخار می باشد، قسمتی از انرژی گرمایی بوسیله خارج شدن محصولات احتراق با دمای بالا اتلاف می شود.

با اعمال تغییراتی در طراحی پکیج در سیستم های چگالشی (Condesing)، برای پیش گرمایش آب سرد ورودی به پکیج از محصولات احتراق استفاده می شود. لذا دمای گازهای خروجی تا دمای ۶۰ الی ۷۰ درجه کاهش می یابد. این دما با تولید بخار آب همراه می باشد که در طول فرآیند احتراق تقطیر می شود و به کنداسه تبدیل می شود، به همین دلیل به این دستگاه ها پکیج چگالشی گفته می شود.

j403 شماتیک ساده پکیج چگالشی

افزایش کارایی پکیج چگالشی

جذب گرمای خروجی توسط دودکش باعث افزایش کارایی پکیج های چگالشی می شود. لذا با استفاده از مشعل های مخصوص و استفاده از جنس های ضد خوردگی، با راندمان ۹۸ درصد تولید حرارت خواهید داشت. با توجه به نزدیکی آب تقطیر شده با گازهای مونواکسید کربن و در اکسید کربن، اسید کربنیک H2CO3 با PH تقریبا ۴ تولید می شود. بنابراین در استفاده از پکیج های چگالشی لازم است تا ملاحظات ایمنی را رعایت شود. مسیر خروجی گازهای حاصل از احتراق در پکیج های چگالشی باید در برابر خورندگی اسید و رطوبت عایق باشند.

شرایط ویژه برای محل نصب پکیج‌های چگالشی

  • مسیر خروج گازهای حاصل از احتراق در پکیج کندانس باید در برابر رطوبت عایق باشد و از جنس پلی پروپیلن، آلومینیوم زخیم و یا پولیکا انتخاب شود زیرا قطعات حاصل از میعان در دودکش کندانس دارای خاصیت اسیدی بوده و توانایی خوردگی دارند.
  • هرگز از لوله هایی که در برابر خاصیت خورندگی اسید مقاومت ندارند به عنوان دودکش پکیج های کندانس استفاده ننمایید.
  • به هیچ عنوان گازهای حاصل از احتراق پکیج های کندانس را به لوله سیمانی و یا آزبست هدایت ننمایید زیرا اینگونه لوله ها در برابر رطوبت عایق نبوده و سبب آسیب رساندن به نمای بیرونی دیوار خواهد گردید.
  • حتما در انتهای دودکش با استفاده از سیفون آب حاصل از معیان پکیج های کندانس را به فاضلاب هدایت نمایید و یا لوله دودکش دستگاه کندانس را به طرف پکیج شیب دهید تا آب حاصله از طریق درین دستگاه وارد فاضلاب گردد.
  • حتما لوله درین دستگاه را با استفاده از یک رابط مقاوم در برابر اسید به فاضلاب متصل نمایید و از رها کردن در ظرف جدا خودداری نمایید.
  • در صورت آماده نبودن لوله کشی فاضلاب جهت اتصال درین از راه اندازی دستگاه خودداری نمایید.

راندمان عملکردپکیج چگالشی

براساس مطالعات و اظهارات ، راندمان این نوع پکیج‌ها  می تواند به بیش از ۹۸ در صد نیز برسد. با اعمال یک سری شرایط سخت می توان به این راندمان دست پیدا کرد که به عنوان مثال بایستی مشعل با راندمان ۲۰ درصد کار کند ، هم چنین بایستی دمای آب برگشتی به پکیج بین ۴۵ تا ۵۰ درجه سانتیگراد باشد تا راندمان به حداکثر مقدار خود برسد. در این صورت می توان به راندمانی حدود ۸۴ تا ۹۲ درصد رسید که در مقایسه با یک پکیج گرمایشی معمولی با راندمان ۸۲ درصد و یک پکیج قدیمی بسیار عملکرد خوبی است.
برای دستیابی به راندمان حداکثر در پکیج های چگالشی ، لازم است دمای آب ورودی تا حد امکان پایین باشد در حقیقت دمای آب ورودی بایستی کمتر از دمای شبنم گازهای خروجی باشد. در بعضی سیستم های خانگی نظیر گرمایش از کف به طور معمول دمای آب ورودی پایین است اما در سیستم های رادیاتوری این مساله وجود دارد که بایستی دمای آب ورودی به پکیج را با استفاده از برخی روش ها کاهش داد ، در نتیجه طراحی کلی سیستم گرمایش ساختمان نیز بر روی عملکرد پکیج چگالشی تاثیر دارد.

انواع پکیج های چگالشی 

این پکیج‌ها دارای دو نوع اصلی سیستمی و ترکیبی می‌باشند.

1- پکیج چگالشی ترکیبی 

این نوع از پکیج چگالشی نیازی به یک مخزن آبگرم ندارند بدین معنی که زمانی که آبگرم مورد نیاز است شروع به گرم کردن آب می کند. مانند زمانی که شما شیر آبگرم را باز می کنید. در این صورت لازم نیست برای گرم شدن آب زمان زیادی را صرف کنید و هم چنین به دلیل اینکه مخزن آبگرم ندارند، کوچک تر هستند و فضای کمتری را اشغال می کنند. این نوع پکیج هادارای راندمان بیشتری نسبت به نوع سیستمی هستند اما دارای ظرفیت کمتر نیز می باشند که در این صورت برای استفاده در خانه های کوچک مناسب است.

2- پکیج چگالشی سیستمی یا مخزن باز 

این نوع از پکیج های چگالشی دارای یک تانک ذخیره آبگرم هستند و برای استفاده در خانه های بزرگ تر که دارای چندین حمام و دستشویی هستند و معمولا به طور همزمان مورد استفاده قرار می گیرند مناسب تر است. در این صورت شما نیاز به فضایی جهت نصب و جانمایی تانک آبگرم خواهید داشت.

 تکنولوژی پکیج های چگالشی

 1-  پیش گرم کردن هوای ورودی به بویلر

  پیش گرم کردن هوای ورودی به بویلر از طریق انتقال گرمای گازهای خروجی از دودکش به هوای ورودی بویلر انجام می شود. با این روش شرایط احتراق بهبود می یابد و راندمان کلی بویلر به ازای هر 40 درجه سانتی گراد افزایش دمای هوای ورودی معادل 2.5% افزایش خواهد داشت. البته باید به این موضوع توجه داشت که چنانچه دمای گازهای خروجی بیش از حد کاهش یابد به نقطه شبنم نزدیک گردد. امکان بروز میعان در گازهای خروجی وجود دارد و در نتیجه سبب خوردگی در دودکش می گردد. همچنین افزایش دمای هوا احتراق سبب گسترش انتشار NOx که از آلاینده های زیست محیطی می باشد، می گردد.

  2-  بهره گیری از اکونومایزر

  برای انتقال گرما از گازهای خروجی دودکش به آب ورودی به بویلر از اکونومایزر استفاده می شود از طریق میزان انرژی لازم در بویلر به دلیل پیش گرم کردن آب ورودی، کاهش یافته و در نتیجه راندمان کلی بویلر افزایش می یابد. تقریبا می توان گفت به ازای هر 5 درجه سانتی گراد افزایش دمای آب گرم ورودی به بویلر به میزان 1% در مصرف سوخت صرفه جویی می گردد. اکونومایزرها نیز همانند سیستم پیش گرم کردن هوا، مشکلات مربوط به بروز میعان و خوردگی را دارند.

  3-  استفاده از توربولاتورها

  توربولاتورها یک سری تیغه و مانع می باشند که درون لوله های آتشی و در قسمت ابتدایی مسیر گازهای خروجی در بویلر های لوله آتشی مورد استفاده قرار می گیرند، توربولاتورها به منظور ایجاد اغتشاش در مسیر جریان گاز جهت افزایش انتقال حرارت به سطح لوله مورد استفاده قرار می گیرند و با این روش راندمان کلی بویلر افزایش می یابد.

  4-  کنترل احتراق

  درصد بالای هوای اضافه در بویلرها، سبب انتشار NOx و افزایش میزان دبی جرمی هوا و در نتیجه افزایش تلفات حرارتی از طریق گازهای خروجی از دودکش می گردد. برای بهبود این موضوع از سیستم های کنترل احتراق بویلر و کنترل میزان هوای تازه استفاده می کنند. می توان گفت راندمان کلی بویلر با توجه به دمای گازهای خروجی، به ازای هر یک درصد کاهش میزان O2 به میزان 0.25% افزایش می یابد.

  5-  بهبود عایق کاری بدنه بویلر

  اتلاف حرارتی از بدنه بویلر و تلفات تشعشعی از دیگر پارامترهایی است که سبب کاهش راندمان بویلر می گردد. با کاهش توان بویلر، میزان تلفات تشعشعی تا 7% قابل افزایش است، بنابراین بهبود عایق کاری بدنه سبب کاهش اتلاف حرارتی و تلفات تشعشعی از دیگ می شود و با عایق بندی مناسب می توان راندمان بویلر را افزایش داد.

  6- تجهیزات کنترلی مدرن

  پکیج های چگالشی زمینی و دیواری مرکزی دارای صفحه کنترلی مجهز به ماژول برنامه ریزی BM می باشند که از طریق آن مدیریت زمانی و برنامه ریزی عملکردی دستگاه جهت کارکرد کاملا اتوماتیک قابل انجام است.

پکیج های چگالشی زمینی و دیواری مرکزی با استفاده از سیستم های کنترل جانبی قابلیت اجرای سیستم BMS برای تاسیسات ساختمان را دارند و با استفاده از ماژول هایی تکمیلی پیشرفته قابلیت مدیریت تا 4 دستگاه به صورت یک سیستم واحد، کنترل همزمان 7 سیکل گرمایشی، 3 سیکل خورشیدی، 16 پمپ و 7 شیربرقی را دارند. همچنین قابلیت اتصال به کامپیوتر جهت نمایش و تنظیم تمامی پارامترها و ارتباط از طریق تلفن و موبایل و در نهایت اتصال به سیستم مدیریت مرکزی ساختمان با استفاده از این تجهیزات وجود دارد.

 ویژگی های پکیج های چگالشی

  • تنوع مدل و قابلیت اتصال مدولاسیون با توان خروجی بالا.
  • قابلیت برقراری اتصال مدولار جهت تامین توان خروجی بالا به صورت آبشاری با کارایی واحد.
  • احتراق پاک و بدون آلاینده، منطبق با استاندارد کارایی انرژی زیست محیطی.
  • مجهز به مشعل پرمیکس با الیاف فلزی جهت افزایش توان تشعشعی و حداکثر مدولاسیون (در بعضی از مدل های دیواری مستقل و مرکزی پیشرفته).
  • دارای مبدل حرارتی استوانه ای از آلیاژ آلومینیوم _ سیلیکون جهت کارکرد به صورت چگالشی و با راندمان 110% (در بعضی از مدل های دیواری مستقل و مرکزی پیشرفته).
  • مجهز به سیستم کنترل فوق پیشرفته با قابلیت برنامه ریزی ساعتی، سیستم عیب یاب الکترونیکی و امکان نصب ترموستات داخلی، سنسور دمای هوای بیرون و سیستم کنترل از راه دور.
  • قابلیت سرویس محفظه در مکان نصب، تحت فشار و بدون نیاز به تخلیه سیستم.
  • مجهز به مبدل حرارتی راندمان بالا ساخته شده از آلیاژ آلومینیوم، سیلیکون با طول عمر بالا، بدون رسوب گیری و نیاز به تعمیر و نگهداری (در مدل های زمینی مرکزی).
  • کوچک و سبک با توان خروجی بسیار بالا (در مدل های زمینی مرکزی).
  • عدم نیاز به برقراری حداقل جریان گردشی آب در دیگ (در مدل های زمینی مرکزی).
  • عدم محدودیت جهت کاهش دمای آب گرم برگشتی به دیگ (در مدل های زمینی مرکزی).
  • حداقل 50 درصد صرفه جویی در مصرف انرژی سالانه در مقایسه با موتورخانه های رایج (در مدل های زمینی مرکزی و دیواری، موتورخانه های چگالشی).

نکات نصب پکیج چگالشی 

به دلیل اینکه پکیج های چگالشی انصافا سبک هستند به راحتی می توان آنها را بر روی یک دیوار نصب کرد.
این پکیج‌ها دارای دودکش کوتاهی هستند به همین دلیل باید بر روی یک دیوار خارجی نصب شوند. هم چنین قرار گرفتن در سطح زمین مانند فضای زیر پله ها نیز می تواند مناسب باشد. پکیج چگالشی نیاز به یک لوله جهت تخلیه آب حاصل از میعان دارد که بایستی به لوله فاضلاب متصل شود.
ممکن است در هنگام ساخت ساختمان نیاز به برنامه ریزی برای مکان و موقعیت نصب پکیج چگالشی باشد بالاخص آنکه در بعضی موارد باید دودکش تا یک متر از بالاترین سطح سقف ساختمان ارتفاع داشته باشد و این امر ممکن است به زیبایی ساختمان لطمه وارد کند و از خیابان قابل مشاهده باشد.
این پکیج‌ها نیز مانند بقیه وسایل گازسوز نیاز به بررسی و سرویس سالانه دارد. هم چنین بایستی دودکش از نظر تمیزی و سالم بودن بررسی شود و یک شخص متخصص بایستی وضعیت پکیج را از لحاظ ایمنی و راندمان بررسی کند.

مزایای استفاده از پکیج چگالشی 

  1. مزیت اصلی استفاده از پکیج های چگالشی نسبت به نوع غیر چگالشی این است که حداقل ۲۵ درصد بازده بیشتری دارند. این سطح از راندمان با توجه به استفاده از گرمای تلف شده در دودکش بدست می آید و آب ورودی را پیش گرم می نماید. در واقع در نوع چگالشی۱۰تا ۱۱ درصد بیشتر از نوع غیر چگالشی گرمای سوخت جذب می شود به همین دلیل راندمان این نوع پکیج بیشتر از ۹۰ درصد می گردد و باعث کاهش مصرف سوخت و آلایندگی می گردد. راندمان پکیج های گرمایشی معمولی جدید حداکثر به ۷۸ درصد می رسد که این رقم در انواع قدیمی حداکثر به ۶۵ درصد می رسد.
  2. این نوع پکیج‌ها آلودگی هوا توسط کربن را کاهش می دهند. با نصب یک پکیج چگالشی بجای پکیج گرمایشی معمولی آن می توان سالانه از ورود بیش از ۱۲۰۰ کیلوگرم کربن به جو جلوگیری کرد. هم چنین مقدار دوده نیز کاهش پیدا می کند.
  3. به دلیل اینکه پکیج های چگالشی به خوبی عایق بندی شده اند و اکثرا هوای مورد نیاز برای احتراق را از بیرون از فضای خانه دریافت می کنند لذا از نظر ایمنی بسیار مناسب هستند. همچنین به دلیل اینکه آب تقطیر شده که نسبتا دارای خاصیت اسیدی است به فاضلاب ریخته می شود خطر تماس با مایعات سمی نیز وجود ندارد.
  4. اکثر مدل‌های این نوع پکیج‌ها برای نصب ، نیاز به فضای کمتری نسبت به پکیج گرمایش معمولی دارند. همچنین در نوع ترکیبی پکیج های چگالشی که مخزن آبگرم ندارد، نیاز به فضا برای نصب کمتر هم می شود که در اینصورت میتوان آنها را در آشپزخانه نیز نصب نمود.
  5. به دلیل اینکه اکثرا قطعات این نوع پکیج های گرمایشی دارای مواد آهنی نیستند و اغلب از جنس فولاد ضد زنگ هستند خوردگی کمتری در آنها اتفاق می افتد و هزینه تعمیر و تعویض قطعات به شدت کاهش پیدا می کند.
  6. پکیج های چگالشی نیازی به تایمر و کنترلر پیچیده ندارند زیرا به راحتی با باز شدن شیر آبگرم شروع به تهیه آبگرم می نمایند.
  7. این نوع از پکیج های گرمایشی قابلیت گسترش دارند به طور مثال ترکیب با کلکتورهای خورشیدی، پمپ های حرارتی و… .
  8. یکی از ویژگی های پکیج های چگالشی این است که می توان این نوع پکیج را در سیستم حرارت مرکزی هوای گرم نیز استفاده کرد.

معایب استفاده از پکیج های چگالشی 

بعضی عقیده دارند که تا زمانی که یک پکیج دیواری معمولی به کار عادی خود ادامه می دهد و هیچ مشکلی ندارد نباید آن را با یک پکیج چگالشی تعویض نمود. نکته دیگر این است که در آب و هوای بسیار سرد لوله خروجی آب تقطیر شده می تواند دچار یخ زدگی گردد.
یکی از نکات دیگر در مورد عیوب پکیج های چگالشی، پیچیدگی  آن‌هاست:
• یکی از پیچیدگی های این نوع پکیج، افزایش سایز و تعداد مبدل های حرارتی است. همچنین نوع موادی که این مبدل های حرارتی از آن ساخته می شود نیز مهم و پیچیده است.
• این نوع پکیج دارای یک فن برای خروج دود است زیرا با کاهش دمای دود نیروی شناوری که در جهت خروج دود کمک می کند کاهش پیدا می کند اگرچه وجود فن در پکیج های معمولی نیز رایج است.
• در پکیج چگالشی برای تخلیه آب تقطیر شده که خاصیت اسیدی دارد نیاز به یک لوله و دسترسی به فاضلاب وجود دارد.
با توجه به این پیچیدگی ها ؛ هزینه خرید ، نصب ، راه اندازی و سرویس این نوع پکیج تا پنجاه درصد افزایش پیدا می کند. لذا برای استفاده در مدت زمان کمتر استفاده از پکیج های غیر چگالشی از نظر هزینه ای بهینه تر خواهد بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *